wtorek, 18 lipca 2017

Pieczeń cielęca najprostsza

1,5 kg kawałek dyszka namocz na 1 godz. w zimnej osolonej wodzie. wyjmij z wody, osusz ręcznikiem papierowym, obłóż pokrojoną w talarki cebulą, 4 ząbkami czosnku wyciśnietymi przez praskę, pieprzem, pokruszonymi lisćmi laurowymi. Polej 2 łyżkami oliwy i odstaw na 2-3 godz. pod przykryciem.



Oczyść mięso z zaprawy, włóż do wysmarowanej klarowanym masłem brytfanny, wlej 1/2 kubka gorącej wody i wstaw do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Gdy mięso zrumieni się przełóż je na drugą stronę. Gdy i druga strona jest rumiana zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz dalej około 1 godz. polewając sosem spod pieczeni. Wyłącz piekarnik i zostaw mięso na 15 min. Pokrój w plastry.
Podawaj z młodymi ziemniakami i szparagami polewajac mieso sosem.


Albo sos podaj w sosjerce i podawaj z pieczonymi ziemniakami i warzywami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz