Mostek cielęcy (3/4 kg) opłucz, osusz w reczniku papierowym, pokrój na porcje, natrzyj mieszanka czosnku z pieprzem i zostaw na godzine. Rozgrzej na patelni oliwę, obsmaż na niej kawałki mostka, przełóż je do rondla, zalej 1/2 szklanki bulionu cielęcego, 1/2 szklamki śmietanki 30% , dodaj łyżkę masła i duś na małym ogniu pod przykryciem.2 cukinie pokrój w kostke i obgotuj chwilę w osolonej wodzie. Odcedź i smaź na patelni razem z pokrojona w kostke cebulą i wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dodaj do rondla z mięsem pod koniec duszenia. Na patelni rozgrzej kolejną porcję oliwy i smaż na niej 2 duże pomidory pokrojone w grube plastry. Oprósz pomidory solą, pieprzem i wycisnietym zabkiem czosnku. Przełóż pomidory na półmisek, ułóż na nich mięso z cukinią.
Zapiekaj 15 min. w piekarniku. Posyp posiekaną pietruszka i podawaj.
Na przykład z ciepłą sałatką z młodymi ziemniaczkami i bobem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz