poniedziałek, 17 lipca 2017

Bitki wołowe z grzybami shitake w wolnowarze.

1/2 kg ligawy umyj, osusz w papierowym ręczniku, pokrój w plastry i zbij lekko tłuczkiem. W plastikowym woreczku umieść 3 łyżki mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu i 1 łyżkę słodkiej mielonej papryki. Obtocz bitki w mące i smaż na oliwie z obu stron do zrumienienia. Przełóż mięso do wolnowaru. Rozgrzej kolejną porcję oliwy i smaż na niej 2 marchewki pokrojone w kostkę, pokrojone w plasterki: 1 dużą cebulę , 1 por, 2 łodygi selera naciowego. Dodaj warzywa do Crock-Pota. 2 zabki czosnku obierz, pokrój w plasterki i dodaj do garnka razem z 2 gałązkami rozmarynu, 3 listami laurowymi, kilkoma ziarnkami ziela angielskiego, 2 łyżkami passaty i 300 ml bulionu wołowego. Wrzuć 25 g suszonych grzybów shitake, przykryj i gotuj na poziomie High 6 godzin. W połowie gotowania wymieszaj potrawę i dolej 1/2 szklanki czerwonego wina. Podawaj danie posypane zielona pietruszką najlepiej z kaszą gryczaną lub łazankami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz