Perliczkę umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem i odłóż na godzinę. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i 2 łyżki klarowanego masła. 2 kapusty pak choi opłucz, oczyść, odetnij twarde białę części, pokrój je w talarki i duś na patelni. Dodaj 2 obrane i pokrojone na plasterki cebule, 1 duży por pokrojony w talark i 3 pokrojone w krążki marchewki. Duś aż warzywa zmiękną. Dodaj pokrojone w paseczki liście pak choi i ogrzewaj aż kapusta lekko zwiędnie. Dopraw sola i pieprzem i przełóż do żaroodpornego naczynia. Na patelni rozgrze 2 łyzki oliwy i obrumień na niej perliczke ze wszystkich stron. Przełóż perliczkę na warzywa, zalej 1/2 szklanki rosołu z drobiu, dodaj 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i 1/2 szklanki zagotowanego białego wina.Przykryj pokrywką, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 30 min. Przewróć perliczke na drugą stronę i piecz jeszcze 30 min. zgaś piekarnik i zostaw danie na 10 min.
Wyjmij perliczkę na deskę, wyporcjuj, ułóż na warzywach i podawaj
Wyjmij perliczkę na deskę, wyporcjuj, ułóż na warzywach i podawaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz