piątek, 23 czerwca 2017

Befsztyki z garniturem

Befsztyki z poledwicy wołowej opłucz, osusz w papierowym ręczniku, posyp pieprzem , polej oliwą i odstaw na godzinę. Na gęsim smalcu zeszklij 2 pokrojone w talarki cebule. udłóż na bok, a na patelni smaż oczyszczone kapelusze małych pieczarek. Befsztyki smaż po 2 min. z każdej strony. Przełóż na półmisek, ugarniruj cebulką, obok ułóż pieczarki. Dopraw danie solą i pieprzem. Dołóż ugotowane młode ziemniaki, przykryj folią i wstaw na 10 min do nagrzanego do 110 stopni piekarnika. Podawaj z cykorią z pomidorami.


Befsztyki możesz zamarynować w czerwonym winie, pieprzu i oliwie przez 2 godz. Zamiast cukrowej możesz usmażyc cebulki dymki pokrojone w talarki a na jarzyne podać sałatę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz