wtorek, 30 maja 2017

Kurczę z Perigord zapiekane w sosie

Kurczę z Perigord umyj, osusz w ręczniku papierowym, natrzyj sola i pieprzem izostaw na godzinę. Posyp przyprawą do kurczaka, ułóż na ruszcie, polej stopionym masłem i piecz w temp. 200 stopni polewajac sosem z pieczenia. Gdy nakłute prze nóżce miejsce wydzieli biały sos kurczę jest upieczone. Zostaw je w zgaszonym piekarniku na 15 min. 2 jabłka oczyść ze skórki i gniazd nasiennych, pokrój na plasterki i duś na klarowanym maśle. Dodaj 2 pomidory sparzone i obrane ze skórki, pół szklanki białego wina i duś aż masa się rozklei.  Rozdrobnij wszystko malakserem, dodaj śmietanke, sól i pie[prz do smaku. Podziel kurcze na porcje, ułóż na pólmisku, polej sosem.


 Zapiecz w 180 stopniach do zrumienienia. 


                                  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz