Zagotuj smak z włoszczyzną, listkiem laurowym i pieprzem. Ozorek wyszoruj starannie pod wodą i włóż do wrzacego smaku. Gotuj 1 godz. Wyjmij, ostudź trochę, zdejmij skórę z ozorka. Rozgrzej na patelni smalec gesi i obsmaz na nim ozorek. Cebulę obierz z łupin, pokroj drobno i wrzuć do rondla. 2 marchewki oczyść, pokrój w talarki i dodaj do rondla. 5 dkg słoniny pokroj w drobną kostke i dodaj do rondla. Włóż do rondla ozorek, zalej smakiem z gotowania ozorka i dus pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Dodaj 200 ml śmietany i duś jeszcze chwilę. Wyjmij ozorek, pokrój na plastry, oblej sosem, posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj z młodymi ziemniakami, kalafiorem i szparagami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz