Wypatroszone dorady umyj, obetnij im wszystkie płetwy, osusz w ręczniku papierowym, natrzyj solą i pieprzem i odstaw w chłodne miejsce. 2 cebule dymki umyj, osusz, pokrój w talarki i zeszklij na oliwie. Rozgrzej oliwę w naczyniu do pieczenia, ułóż w nim dorady włóżywszy wcześniej do brzucha po gałązce rozmarynu. Połóż na rybach zeszkloną dymkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pokrój 2 pomidory w plastry i usmaż na nastepnej porcji oliwy razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw sola i pieprzem, ułóż na rybach, podlej wszystko białym winem i piecz dalej. Fasolkę szparagową ugotu w osolonej i ocukrzonej wodzie, odsącz i dodaj do ryby. Skrop lekko oliwą i zapiekaj jeszce parę minut. Wyjmij z piekarnika, posyp posiekana bazylią i podawaj
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz