poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Mazurek bakaliowy

Zrób kruche ciasto z 30 dkg mąki krupczatki, 20 dkg masła, 10 dkg cukru, skórki cytrynowej i 3 ugotowanych żółtek. Zostaw ciasto w lodówce na 30 min. wyłóż na blachę rozciągając ciasto palcami i upiecz w temp.200 stopni na złoty kolor. 10 dkg rodzynek opłucz i osącz. 10 dkg suszonych moreli i 10 dkg suszonych fig pokrój w paseczki. 10 dkg smażonej skórki pomarańczowej pokrój w kostkę. Dodaj do nich 10 dkg migdałów pokrojonych w słupki, 10 dkg posiekanych orzechów włoskich i 10 dkg mieszanki keksowej (jeśli nie masz cykaty). Wymieszaj wszystko aby ujednorodnić mieszaninę bakalii.  Posmaruj upieczone ciasto konfiturą z płatków róży, wyłóż wymieszane bakalie. Zrób polewę: ubij 2 jajka, 2 żółtka, 14 dkg cukru pudru i cukier waniliowy, dodaj 10 dkg zmielonych migdałów, 6 dkg tartej bułki, sok c cytryny, 14 dkg roztopionego masła i cukier waniliowy. Wymieszaj wszystko i polej bakalie. Zapiecz w piekarniku w temp. 180 stopni.


 Możesz zamiast mielonych migdałów dać do polewy 14 dkg mielonych orzechów włoskich.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz