czwartek, 13 kwietnia 2017

Calzone z łososiem

3 dkg drożdży rozetrzyj z łyżeczką cukru i wlej do miski. Dodaj 25 dkg mąki, 3 łyżki oliwy, sól do smaku, 150 ml letniej wody i wyrabiaj ciasto rekami lub mikserem na jednolitą masę. przykryj ściereczka i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Zeszklij na oliwie pokrojoną w krążki cebulę i 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Dodaj czerwoną paprykę oczyszczoną z gniazda nasiennego i pokrojona w paski, 3 pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę i puszkę łososia w sosie własnym odsączonego z płynu. Duś wszystko kilka minut, dopraw sola i pieprzem, wsyp posiekana bazylię i zostaw do ostudzenia. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką macie, posmaruj je oliwą i nałóż na połowę ciasta farsz. Przykryj drugą połową ciasta i starannie zaklej brzeg. Posmaruj wierzch ciasta oliwą, posyp czarnuszką i piecz w temp.200 stopni około 20 min. do zrumienienia. 

Podawaj zimne lub gorące z sosem pomidorowym lub ketchupem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz