Kawałki wysuszonej bułki zalej wodą i odciśnij nadmiar gdy bułka cała nasiąknie. Włóż bułkę do malaksera, dodaj pieczoną czerwona paprykę, 2 ząbki czosnku i łyżeczkę passaty. Zmiksuj wszystko na gładką masę i podawaj do grzanek (rdza).
Umyj głowę jesiotra i kręgosłup łososia, podziel na mniejsze kawałki. Rozgrzej oliwę w dużym płaskim garnku. Zeszklij na niej 2 pory i cebulę pokrojone w plastry, oraz czerwoną paprykę pociętą w kwadraty. Dodaj przygotowane rybie okrawki, 4 pomidory pokrojone na ćwiartki, 4 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki, natkę pietruszki, świeży tymianek i liście laurowe, skórkę startą z połowy pomarańczy, kilka włókienek szafranu. Zalej wszystko zimną wodą, tak aby zawartość garnka była przykryta i po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj 1/2 godz. Filet z dorsza bałtyckiego umyj, pokrój na mniejsze kawałki, zalej 2 łyżkami oliwy i 30 ml Pastisu. Dodaj szafran, czosnek wyciśnięty przez praskę, skórkę pomarańczową. Odstaw mikę przykrytą folią w chłodnym miejscu. W innym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć na nią drobno posiekana cebule i cukinię pokrojoną w kostkę, Smaż 5 min Wywar z ryb przecedź do warzyw, zagotuj, wrzuć pokrojone w plastry pomidory truskawkowe 25 dkg) i gotuj dalej 10 min. Zmniejsz ogrzewanie i wrzucaj kolejno kawałki dorsza, duże krewetki i opakowanie owoców morza. Oczyść głowę jesiotra i kręgosłup łososia z mięsa i dodaj mięso do zupy. Podawaj gdy ryby się ugotują z grzankami posmarowanymi rdzą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz