czwartek, 2 marca 2017

Barszcz czerwony z fasolą

Fasolę Jaś opłucz, zalej wodą i zagotuj. Zostaw na 2 godziny i gotuj do miękkości. Gdy fasola już zmięknie dopraw solą lub bulionetką wołową. Podoruj jeszcze trochę, odcedź.i wyłóż na miskę.
Kość cielęcą odciętą z górki opłucz, zalej zimną wodą, wsyp łyżkę soli i doprowadź do wrzenia. Dodaj kawałek pierwszej krzyżowej i gotuj na wolnym ogniu 1 godz. Oczyść włoszczyznę, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do mięsa. Obierz cebulę, przekrój na pół i dodaj do mięsa. Natkę pietruszki, tymianek i listek laurowy zwiąż nicią i dodaj do garnka, wsyp kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Gotuj jeszcze 1,5 godziny. Kilo buraków ugotuj do miękkości, ostudź, obierz i zetrzyj na grubej jarzynowej tarce lub w robocie. Smak na zupę przecedź do buraków a mięso i warzywa zużyj do innych potraw.  Zagotuj buraki z rosołem, przecedź do innego garnka, dodaj surową przekrojona na pół obrana cebulę, dopraw solą, pieprzem zakwasem buraczanym i cukrem do smaku. Podawaj z fasolą Jaś.


Albo z młoda fasolką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz