czwartek, 23 lutego 2017

Pieczeń z sarny

Udziec z sarny umyj, osusz w ręczniku papierowym, obłóż marynatą z 3 marchewek,2 pietruszek, kawałka selera, cebuli, pokruszonego listka laurowego, zmielonego ziela angielskiego, łyżeczki cukru, łyżki oliwy i łyżki octu (warzywa rozdrobnij w robocie) i zostaw w chłodnym miejscu na 2 doby. Wyjmij mięso z marynaty, oczyść i natrzyj solą, pieprzem i utłuczonym jałowcem. Zwiąż nicią w ładną pieczeń, obsmaż na klarowanym maśle i oliwie. Obłóż pieczeń plasterkami cytryny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni w zamkniętej brytfannie. Po 15 min. zmniejsz ogrzewanie do 180 stopni i piecz jeszcze 45 min. polewając co jakiś czas pieczeń wytworzonym sosem. Zostaw w wyłączonym piekarniku na 15 min., pokrój w plastry. Do sosu z pieczenia wlej śmietanę, rozprowadź sos z 2 żółtkami. Podawaj z kaszą gryczaną i sałatką z czerwonej kapusty. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz