środa, 25 stycznia 2017

Zupa krem z kalafiora

Cielęce kości zalej wodą, posól i gotuj 1 godz. Dodaj oczyszczona włoszczyznę i cebulę, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, kilka listków laurowych. Gotuj jeszcze pół godziny. Kalafior umyj, podziel na mniejsze części, zalej ugotowanym rosołem (trochę rosołu zostaw do zasmażki) i gotuj do miękkości. Zasmaż na 2 łyżkach klarowanego masła 2 łyżki mąki, rozprowadź zasmażkę odstawionym rosołem, pogotuj kilka minut i dodaj do kalafiora. Zmiksuj wszystko blenderem, dodaj 3 śmietankowe serki topione, dobrze wymieszaj, pogotuj chwile, dopraw sola i pieprzem do smaku. Zaciągnij śmietana kremową, posyp posiekanym koperkiem lub pietruszka. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz