poniedziałek, 16 stycznia 2017

Kulebiak z mięsem i kapustą kiszona

Dużą cebulę i 30 dkg oczyszczonych pieczarek rozdrobnij w malakserze . Rozgrzej 2 łyżki smalcu gęsiego i podduś na nim cebule i pieczarki. Gotowane mięso wołowe i wieprzowe rozdrobnij w malakserze i dodaj do warzyw. Smaż kilka minut i dodaj 25 dkg kiszonej kapusty.Smaż wszystko mieszając aby uzyskać jednolity farsz. Dodaj 2 bulionetki wołowe Knorr, wymieszaj wszystko i dopraw solą i pieprzem.
2 dkg drożdży rozetrzyj z łyżką cukru i łyżką mąki. Dodaj trochę ciepłego mleka i wymieszaj na gładką masę o konsystencji śmietany. Zostaw do wyrośnięcia. 0,5 kg mąki, łyżeczkę soli, szklankę ciepłego mleka, zaczyn drożdżowy wyrób na jednolite ciasto i zostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto zacznie rosnąć dodaj 2 żółtka, 1 jajko, 2 łyżki stopionego klarowanego masła i wyrabiaj aż ciasto będzie odstawać od rąk.
Wersja Stefanii: 5 dkg drożdży, łyżeczke cukru i łyżeczke soli zamieszaj, wbij 2 jajka, dodaj 250 ml majonezu, ubij z0,5 kg maki, wyrabiaj ciasto rekami, przykryj sciereczka. Zostaw do wyroęcia.
 Podziel ciasto na dwie części. Wywałkuj 1 część na prostokąt, ułóż na środku połowę farszu, sklej dłuższe brzegi jak pieróg, zawiń końce i zostaw do wyrośnięcia. Tak samo zrób z reszta ciasta i farszu. Gdy ciasto zacznie rosnąć posmaruj je rozmąconym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz aż ciasto będzie suche. 



Podawaj polane stopionym masłem z barszczem pomidorowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz