poniedziałek, 30 stycznia 2017

Zupa belgijska

W garnku zeszklij na klarowanym maśle 4 duże cukrowe cebule pokrojone w cienkie plastry. 1/2 kg pręgi wołowej umyj, pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebuli. Małą główkę czerwonej kapusty pokrój w kostkę i dodaj do garnka. 2 ząbki czosnku przeciśnij prze praskę i wrzuć do kapusty. Smaż kilka minut mieszając, zalej wrzącą wodą, dodaj 3 listki laurowe, sól, pieprz zmielony i 2 łyżki brązowego cukru. Przykryj i gotuj na małym ogniu 90 min. 2 kwaśne jabłka obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej i dodaj do zupy. 4 duże ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 30 min. Wyjmij listki laurowe, dopraw do smaku i podawaj. Zupa jest coraz lepsza każdego dnia jak każdy kapuśniak. Proporcja na 8 osób. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz