Kawałek antrykotu (ja wzięłam 1,5 kg) opłucz, osusz w papierowym ręczniku i zamarynuj w oliwie z tymiankiem, czosnkiem, pieprzem mielonym i solą. Zostaw w chłodnym miejscu pod przykryciem do następnego dnia. Ustaw piekarnik na funkcję grill, ułóż mięso na ruszcie i piecz 10 min. z jednej strony. Przewróć mięso na drugą stronę, posmaruj resztką oliwy i piecz następne 10 min. Obróć mięso ponownie, polej białym winem i piecz następne 10 min. Powtarzaj czynność tak długo, aż z mięsa po nakłuciu wypłynie różowy sok ( lub termometr wbity w mięso pokaże, że jest ono upieczone). Zostaw w wyłączonym piekarniku na 15 min. Pokrój w plastry i podawaj z pieczonymi ziemniakami, fasolką szparagową i pieczonymi pomidorkami czereśniowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz