poniedziałek, 16 stycznia 2017

Quiche lorraine

Wyrób w malakserze ciasto z 25 dkg maki, 13 dkg masła,szczypty soli i łyżki zimniej wody. Zawiń w folie i włóż na godzinę do lodówki. 15 dkg wędzonego boczku pokrój w kostkę i obgotuj we wrzątku, odcedź. Wyjmij ciasto z lodówki i wylep nim dużą formę do tarty. Rozłóż wystudzony boczek na cieście. Ułóż na nim 10 dkg pokrojonej w plasterki szynki dojrzewającej.


Zmiksuj 40 dkg gęstej śmietany, 4 jajka, sól, pieprz zmielony i 10 dkg utartego sera cheddar. Dodaj pęczek posiekanej pietruszki, wymieszaj i wylej masę na tartę.


Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz 30 min. aż masa się zetnie i zrumieni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz