poniedziałek, 16 stycznia 2017

Kulebiak z kapustą i grzybami.

5 dkg suszonych prawdziwków zalej wodą i zostaw do namoknięcia. Ugotuj do miękkości. Przygotuj farsz rozdrabniając w malakserze małą główkę kapusty. Ugotuj ją dodając do wody smak z grzybów aż będzie miękka. Odcedź i odciśnij z nadmiaru wody. Dużą cebulę i grzyby posiekaj i uduś na łyżce masła. Dodaj kapustę i łyżkę masła i duś jeszcze 10 min. Dodaj grubo pokrojone jajko na twardo. Dopraw solą i pieprzem.
2 dkg drożdży rozetrzyj z łyżką cukru i łyżką mąki. Dodaj trochę ciepłego mleka i wymieszaj na gładką masę o konsystencji śmietany. Zostaw do wyrośnięcia. 0,5 kg mąki, łyżeczkę soli, szklankę ciepłego mleka, zaczyn drożdżowy wyrób na jednolite ciasto i zostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto zacznie rosnąć dodaj 2 żółtka, 1 jajko, 2 łyżki stopionego klarowanego masła i wyrabiaj aż ciasto będzie odstawać od rąk. Podziel ciasto na dwie jednakowe części i 1 małą. Rozwałkuj 1 część na stolnicy na wymiar formy do pieczenia. Rozłóż na cieście farsz kapuściany, ułóż na nim pokrojone w plasterki jajko na twardo. Nakryj rozwałkowaną drugą częścią ciasta i udekoruj wałeczkami zrobionymi z reszty ciasta. Zostaw do podrośnięcia w ciepłym miejscu. Posmaruj rozmąconym jajem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz aż ciasto będzie po nakłuciu suche. Podawaj polane roztopionym masłem z barszczem czerwonym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz