Pozostałą pieczeń jagnięcą (0,5 kg) i kość z pieczeni przeciętą na pół włóż do garnka, zalej 2 l wody, zagotuj i gotuj 10 min. zbierając szumowiny. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej 5 min.pokrojoną w kostkę cebulę i 4 łodygi pokrojonego w talarki selera naciowego. Dodaj 20 obranych ząbków czosnku i łyżeczkę mielonego kuminu i smaż jeszcze 2 min. Włóż zawartość patelni do garnka z mięsem, dodaj puszkę białej fasoli Bonduelle, 1/2 łyżeczki kurkumy, 7 ziaren rozgniecionego kardamonu, 2 obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i łyżeczkę brązowego cukru. Przykryj garnek pokrywka i gotuj na wolnym ogniu 20 min. 6 ziemniaków Irys obierz, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Dopraw solą i pieprzem i gotuj w odkrytym garnku 20 min. aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmij kości. Podawaj z sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz