350 g żurawin, 80 g cukru trzcinowego i 2 łyżki wody zagotuj w rondelku. zetrzyj skórkę z 2 klementynek i dodaj ja do rondelka. Duś pod przykryciem przez 10 min. na małym ogniu. Zostaw do wystudzenia. Wymieszaj pulsacyjnie w malakserze 240 g mąki tortowej, 40 g mielonych migdałów i 80 g cukru pudru. Dodaj 200 g pokrojonego na kawałki masła i miksuj dalej aż masa się ujednolici. Rozkłóć 2 jajka z odrobina soli i 3 łyżkami lodowatej wody i wlej do malaksera. Mieszaj do połączenia wszystkich składników. Zawiń ciasto w folię spożywczą i przechowaj w lodówce. Roztop 200 g masła i zostaw do ostudzenia. Ubij 5 jajek z 200 g miałkiego cukru i skórka otarta z 2 klementynek. Dodaj mieszając stopione masło i 200 g mielonych migdałów. Wylep ciastem dużą formę do tarty. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Rozsmaruj na nim dżem żurawinowy i wlej na niego migdałowe nadzienie. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz 45 min. Sprawdź czy nadzienie jest suche. Jeśli nie jest suche piecz aż się całe upiecze. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostudzenia. Utrzyj w misce 300 g cukru pudru, 2 łyżki roztopionego masła i sok wyciśnięty z 2 klementynek. Gdyby lukier był za rzadki dodaj jeszcze trochę cukru pudru i dalej ucieraj. Rozsmaruj lukier na tarcie i udekoruj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz