wtorek, 27 grudnia 2016

Krem z orzechów laskowych

Zagotuj 200 ml śmietanki 12%. Utrzyj w garnku z grubym dnem 3 żółtka z 75 g cukru pudru, wlewaj do nich gorącą śmietankę cały czas ubijając. Postaw garnek na kuchence na 5 stopniu grzania i ubijaj masę aż zgęstnieje. Rozpuść w 50 ml śmietanki 12% 20 g żelatyny i dodaj do masy z żółtek. Odstaw do ostudzenia. W naczyniu do ubijania ubij 400 ml śmietanki 30%, dodaj 2 śmietanki fix, 75, g cukru pudru, opakowanie cukru waniliowego, ubij na sztywno i dodawaj ubijając masę żółtkową i 20 dkg zmielonych orzechów laskowych. Przełóż krem do formy i zostaw w chłodzie na kilka godzin. W garnuszku podgrzewaj ciągle mieszając 10 dkg połamanej tabliczki gorzkiej czekolady, 2 czubate łyżki cukru pudru, 2 łyżki masła i odrobinę wody. Wyjmij krem z formy na półmisek. Gdy masa czekoladowa uzyska konsystencje sosu oblej nią krem i zostaw do zastygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz