piątek, 9 grudnia 2016

Tarta cytrynowa

Zrób w malakserze kruche ciasto z 25 dkg mąki krupczatki, 10 dkg cukru pudru, 20 dkg masła, paczki cukru waniliowego, 2 żółtek i odrobiny soli. Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wyłóż ciasto na tortownicę i rozprowadź palcami na spodzie i bokach formy. Wstaw ciasto na 1/2 godz. do lodówki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wyjmij ciasto, ponakłuwaj widelcem i piecz 10 min. Wyjmij i ostudź. Umyj i wytrzyj do sucha 4 cytryny. Zetrzyj z nich skórkę zesterem, wyciśnij sok. Ubij 9 jaj z 375 g cukru pudru, dodaj 300 ml gęstej śmietany, lekko ubij. Połącz ze skórką i sokiem z cytryny, wymieszaj. Wylej masę na podpieczony spód i piecz 40 min. w temp. 170 stopni. Podawaj po dwóch dniach. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz