piątek, 9 grudnia 2016

Pączki parzone

1/2 szklanki mąki tortowej zalej 1/4 l wrzącego mleka i dobrze rozbij mikserem aby nie było grudek. 6 dkg drożdży rozetrzyj z łyżką cukru, rozpuść w 1/4 l letniego mleka i dodaj do ostudzonego, zaparzonego ciasta. Wymieszaj dobrze mikserem i zostaw rozczyn w ciepłym miejscu na pół godziny. 12 żółtek utrzyj z 20 dkg cukru i cukrem waniliowym, Dodaj drobno pokrojona skórkę pomarańczową, 2 łyżki spirytusu, dodaj wszystko do rozczynu. Dosyp resztę mąki (z 1 kg) i wlej roztopione 20 dkg masła. Wyrabiaj ciasto na jednolitą masę aż będzie odchodziło od ręki. Zostaw przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Słoik konfitury z płatków róży wyłóż na sito do odcieknięcia. Przełóż do miski, dodaj 10 dkg mielonych migdałów i wymieszaj.



Formuj pączki nadziewając je konfiturą i układaj na posypanej mąka tacy.


Przykryj ściereczka aby trochę podrosły. Zrób lukier z cukru pudru, soku cytrynowego (lub rumu), niedużej ilości gorącego mleka i 2 łyżek roztopionego masła ucierając wszystko ucierakiem. Dodaj do lukru posiekana skórkę pomarańczową i wymieszaj. Smaż na rozgrzanym smalcu na średnim ogniu do uzyskania rumianego koloru przewracając na druga stronę jeśli pączki same się nie obrócą. Wykładaj na ręcznik papierowy lukruj w lukrze cytrynowym lub rumowym i układaj na półmisku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz