wtorek, 27 grudnia 2016

Pieczeń wołowa na niedzielę

1,5 kg wołowiny zrazowej Obrumień na oliwie ze wszystkich stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Na patelni podsmaż 2 cebule drobno posiekane, seler naciowy pokrojony w plasterki, 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Smaż do zeszklenia cebuli. Wlej 250 ml czerwonego wina, zagotuj i dodaj puszkę pokrojonych pomidorów oraz dużą startą marchew. Gotuj 2 min, przełóż do mięsa, posyp wszystko posiekanym tymiankiem, lekko osól, przykryj mięso pergaminem a naczynie pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 2,5 godz. Zagotuj w garnku 1/2 l rosołu wołowego, wrzuć do niego 60 dkg młodych ziemniaków pokrojonych na ćwiartki, 5 marchewek pokrojonych w grube plastry, 3 białe rzepy pokrojone w plastry i 2 kalarepki pokrojone w półplastry.  Gotuj na małym ogniu 10 min. Wyjmij mięso z naczynia żaroodpornego a sos przełóż do garnka i utrzyj blenderem na gładkie pure. Odcedź ugotowane warzywa i ułóż warstwę z nich w naczyniu żaroodpornym. Połóż na nich mięso, przykryj resztą warzyw i polej utartym sosem i wywarem z gotowania jarzyn. Przykryj pokrywka i wstaw do piekarnika na 20 min. Wyjmij mięso na deskę, przykryj folia i zostaw na 10 min. Warzywa wstaw do piekarnika ustawionego na 100 stopni. Pokrój mięso w plastry, ułóż na warzywach, polej sosem, posyp posiekana pietruszka i podawaj z sałatką cykorii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz