Perliczkę umyj, osusz w ręczniku papierowym, natrzyj solą, sproszkowanym imbirem i sokiem z cytryny. Zostaw w chłodzie na godzinę. Naszpikuj piersi i udka perliczki słoniną pokrojona w cienkie paski, obłóż plasterkami słoniny i kawałkami masła. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz skrapiając białym winem. Upieczoną perliczkę pokrój na porcje, ułóż na półmisku.
Podłużne pomidory umyj, osusz, pokrój w grube plastry. Dopraw solą, pieprzem czosnkiem, ulubionymi ziołami i skrop oliwą. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz 20 mi w 180 stopniach. Przełóż pomidory na perliczkę.
Podawaj z pieczonymi ziemniakami i smażonymi borówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz