czwartek, 8 grudnia 2016

Antrykot wołowy smażony.

Zetrzyj na drobnej tarce 2 obrane marchewki, 2  obrane korzenie pietruszki, kawałek obranego selera i cebulę. Dodaj do warzyw oliwę, cukier, pokruszony liść laurowy i ziele angielskie oraz sól. wyrób ręką na jednolitą masę. Antrykot pokrój na kotlety grubości palca i obłóż zaprawą z warzyw. 




Zostaw w chłodnym miejscu na dobę. Oczyść z warzyw, oprósz solą i mąką. Smaż na rozgrzanym smalcu gęsim z obu stron na rumiano.


Dodaj masła klarowanego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni przykrywając folią aluminiową. Usmaż na maśle klarowanym pokrojoną w plastry cebulę i obłóż nią antrykot i ziemniaki pure. Podawaj z porami w białym sosie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz