czwartek, 3 listopada 2016

Zupa cebulowa

3/4 kg cebuli obierz i pokrój w cieniutkie plastry. Rozgrzej w garnku 3 łyżki klarowanego masła i 2 łyżki oliwy i smaż cebulę do zeszklenia. Dodaj 5 ząbków przeciśniętego przez praskę czosnku, dużą garść świeżych listków tymianku i 2 łyżeczki brązowego cukru. Smaż na umiarkowanym ogniu 1/2 godz. aż cebula zbrązowieje. Mieszaj co chwilę żeby się nie przypaliła. Oprósz cebulę 2 łyżkami maki, zasmaż, wlej 3/4 szklanki białego wina i litr rosołu wołowego. Zagotuj, zbierz wytworzona piane i gotuj 45 min. na małym ogniu. Dodaj 3 łyżki brandy. Opiecz w piekarniku skropione oliwą grzanki, natrzyj je czosnkiem i posyp utartym serem . Wlej zupę do filiżanek, na wierzchu ułóż grzanki i zapiekaj do stopienia sera.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz