2 dkg drożdży rozetrzyj w kubku z łyżeczka cukru. dodaj łyżeczkę soli, zalej ciepłą wodą do objętości kubka i wymieszaj starannie. 125 g mąki gryczanej, 125 g mąki pszennej zalej kubkiem ciepłego mleka i rozczynem z drożdży. Wymieszaj mikserem tak jak ciasto na naleśniki. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie zamieszaj łyżka żeby opadło, przykryj ściereczka i powtarzaj tę czynność kilkakrotnie. Roztop w rondelku kostkę masła, dodaj 2 łyżki masła do ciasta, 3 żółtka z jaj i wymieszaj mikserem. Ubij białka z odrobiną soli i wymieszaj z ciastem. 2 patelenki natłuść masłem. wlej chochelką cisto i smaż do zrumienienia. Przewróć na drugą stronę i smaż do zrumienienia. Przekładaj bliny na gorący półmisek, skrop roztopionym masłem i trzymaj w nagrzanym do 110 stopni piekarniku przykryte folią aluminiową. Po usmażeniu wszystkich blinów ( z tej proporcji wychodzi 8) podawaj z posiekanym jajkiem gotowanym na twardo, śledziem z cebulką, roztopionym masłem i gęstą śmietaną. Sałata może umaić to danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz