Piersi kacze umyj, osusz w ręczniku papierowym, pokrój delikatnie skórę w kratkę, dopraw solą, pieprzem i majerankiem, odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Na brytfance rozgrzej trochę klarowanego masła, ułóż piersi skórą do dołu i smaż na ostrym ogniu do zrumienienia. Obróć piersi na drug.a stronę. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz 15 min. Wyłącz piekarnik i zostaw mięso na 15 min. Jabłka umyj, wydrąż środki, napełnij żurawiną do mięsa, ułóż w garnku z roztopionym klarowanym masłem, podlej białym winem i duś do miękkości. Garść suszonych borowików zalej zimną wodą, odstaw na 1 godz. Ugotuj do miękkości. W garnku zagotuj osoloną wodę, przecedź do niej borowiki i ugotuj na niej łazanki wg przepisu na opakowaniu. Odcedź łazanki. Grzyby drobno posiekaj i dodaj do łazanek. Wymieszaj łazanki z 200 ml 36% śmietanki. Piersi kacze pokrój w plastry, podawaj z łazankami, jabłkami i sałata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz