12 dużych ziemniaków obierz, umyj i zetrzyj na tarce do ziemniaków. Wyciśnij w ściereczce. Zostaw płyn z ziemniaków do odstania. Ugotuj 3 duże ziemniaki, ostudź i przepuść przez maszynkę do mięsa. Obie masy ziemniaczane wymieszaj, dodaj osad po zlaniu płynu z odciskania surowych ziemniaków, dodaj jajko i sól, wyrób gładkie ciasto. Jeśli za rzadkie dodaj trochę mąki ziemniaczanej. Obierz i drobno pokrój dużą cukrową cebulę. Podsmaż ją do miękkości na smalcu. Ostudź i dodaj do 1/2 kg pokrojonego mięsa wieprzowego z łopatki, przekręć wszystko przez maszynkę do mięsa. Dopraw mięso solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem wyciśniętym przez praskę, wbij jajko i wyrób ręką masę mięsną . Z masy ziemniaczanej wyrabiaj na dłoni duże niegrube placki, nakładaj na nie farsz mięsny i zaklejaj do zamknięcia kartacza. Babcia Stefania robiła ogromne kule, stąd nazwa kartacze. My robimy w kształcie zeppelinów, bo krócej się gotują i łatwiej odsmażać, jak zostaną. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wkładaj do niej gotowe kartacze powoli aby nie przerwać wrzenia wody. Gotuj 25-30 min. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Na patelni stop pokrojony w kostkę wędzony boczek, dodaj do niego pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia cebuli. Polej kartacze boczkiem z cebulą i podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz