Gicz cielęcą umyj, włóż go garnka, zalej zimną wodą, osól i ugotuj do miękkości dodając w połowie gotowania włoszczyznę, listek laurowy, pieprz i ziele angielskie. Wyjmij gicz z rosołu, ostudź, i po oddzieleniu od kości pokrój w zgrabne plastry. Rosół zużyj do przyrządzenia zupy np. fasolowej. W rondlu rozgrzej klarowane masło. wciśnij do niego 3 ząbki czosnku, podsmaż chwilkę. Szpinak oczyść z ogonków, umyj kilkakrotnie w wirówce do sałaty, odwirowując wodę za każdym razem. Dodawaj partiami do rondla z czosnkiem, mieszaj a gdy liście przywiędną dodawaj następną porcję. Dodaj do garnka ze szpinakiem pokrojoną gicz cielęcą, smaż kilka minut mieszając. Ogórek i 3 pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i wrzuć do rondla. Duś kilka minut na niedużym ogniu, dopraw solą, pieprzem, cukrem, przyprawą maggi w płynie, posyp posiekaną kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz