2 małe cukinie umyj, osusz w ręczniku papierowym, obetnij końcówki i pokrój w 2 cm plastry. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż cukinie z obu stron do zrumienienia. Przełóż na ręcznik papierowy aby odsączyć je od nadmiaru tłuszczu. Na patelni rozgrzej klarowane masło i wrzuć na nie pokrojone w plastry pieczarki (5-7). Posól i smaż do zrumienienia. Piekarnik nagrzej do 240 stopni. Ciasto francuskie rozwiń z rulonu i ułóż w raz z papierem na blasze do tarty. wyklej brzegi ciastem, obetnij nadmiar papieru, nakłuj ciasto widelcem i piecz 10 min. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ochłodzenia. Pokrój drobno szczypior z dymki. Rozbij w garnku szklankę śmietany 18%, 2 jajka, sól i pieprz, dodaj szczypior. Dodaj do garnka starty ser cheddar albo ementaler i pokrojoną w kostkę gotowaną szynkę. wymieszaj. Na cieście ułóż cukinię, na niej rozłóż pieczarki.
Zalej tartę sosem. Posyp tartym serem cheddar albo ementalerem.
Zalej tartę sosem. Posyp tartym serem cheddar albo ementalerem.
Piecz 30 min. (aż masa się zetnie) w 200 stopniach. Podawaj tartę pokrojoną jak tort.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz