wtorek, 22 listopada 2016

Tarta z cukinią i pieczarkami

2 małe cukinie umyj, osusz w ręczniku papierowym, obetnij końcówki i pokrój w 2 cm plastry. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż cukinie z obu stron do zrumienienia. Przełóż na ręcznik papierowy aby odsączyć je od nadmiaru tłuszczu. Na patelni rozgrzej klarowane masło i wrzuć na nie pokrojone w plastry pieczarki (5-7). Posól i smaż do zrumienienia. Piekarnik nagrzej do 240 stopni. Ciasto francuskie rozwiń z rulonu i ułóż w raz z papierem na blasze do tarty. wyklej brzegi ciastem, obetnij nadmiar papieru, nakłuj ciasto widelcem i piecz 10 min. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ochłodzenia. Pokrój drobno szczypior z dymki. Rozbij w garnku szklankę śmietany 18%, 2 jajka, sól i pieprz, dodaj szczypior. Dodaj do garnka starty ser cheddar albo ementaler i pokrojoną w kostkę gotowaną szynkę. wymieszaj. Na cieście ułóż cukinię, na niej rozłóż pieczarki.

 Zalej tartę sosem. Posyp tartym serem cheddar albo ementalerem. 



Piecz 30 min. (aż masa się zetnie) w 200 stopniach. Podawaj tartę pokrojoną jak tort.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz