niedziela, 16 października 2016

Tort makowy



0,5 kg maku zalej wrzątkiem i gotuj pół godziny na bardzo małym ogniu. Wylej na sito i zostaw do odsączenia i ostudzenia. Przekręć przez maszynkę do mięsa, raz na zwykłym sitku, drugi raz na makowym. Dużą tortownicę wysmaruj masłem i obsyp tartą bułką. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. 15 białek lekko posól i ubijaj chwile. Dodaj pół łyżeczki winianu potasu, ubijaj dalej dodając pół szklanki drobnego cukru aż piana zesztywnieje. !0 żółtek ubijaj z 1,5 szklanki cukru pudru, cukrem waniliowym, skórka otarta z cytryny i sokiem z cytryny. Dodawaj stopniowo ubite białka, mak i na końcu 3/4 szklanki tartej bułki i pół łyżeczki sody oczyszczonej. Wyłóż masę na tortownicę i piecz około 1 godziny aż patyczek będzie suchy. Ostudź i przekrój na 3 części. Ubij na lekko podgrzanej płycie 6 żółtek i 2 jajka z  0,5 kg cukru pudru.  Pół kilo masła ubij na puszystą masę mikserem. Dodaj ubijając 6 czubatych łyżeczek kawy Nescafe espresso i 3 łyżki brandy. Rozsmaruj krem na kolejne krążki ciasta, udekoruj migdałami i pistacjami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz