czwartek, 20 października 2016

Tarta Tatin z pomidorami

1 kg podłużnych pomidorów sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Formę do tarty Tatin (kupiłam w sklepie Duka) wysmaruj oliwą i ułóż na niej przekrojone na pół pomidory przecięciem do góry. Posól, posyp pieprzem i listkami tymianku, polej miodem i skrop oliwą. Wstaw do nagrzanego do 100 stopni piekarnika i piecz 1 godz. 2 duże cebule cukrowe pokrój w plasterki i usmaż na oliwie do zrumienienia. Dopraw solą, pieprzem i brązowym cukrem. Dodaj listki tymianku. Twardy kozi ser pokrój na plasterki. Wyjmij pomidory z piekarnika i zwiększ temperaturę do 210 stopni. Ułóż na pomidorach cebule i ser, posyp utartą mozzarellą.


Przykryj pomidory płatem ciasta francuskiego dokładnie uciskając po bokach.


Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach i wstaw do piekarnika na 20 min. aż ciasto urośnie i zarumieni się złociście. Wyjmij z piekarnika i odstaw na chwilę.


Odkrój nożem brzegi tarty. Weź talerz większy od formy, przykryj nim tartę i energicznym ruchem obróć o 180 stopni.



Posyp tartę świeżymi ziołami i podawaj gorącą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz