Z 20 dkg mąki krupczatki, 15 dkg masła, soli i 3 łyżek lodowatej wody zrób kruche ciasto. Wyłóż ciastem formę do tarty i wstaw do lodówki na 30 min. Ponakłuwaj widelcem, przykryj folia aluminiową obciąż fasolą i piecz min. w temp.200 stopni. Zdejmij folie z fasolą, posmaruj ciasto musztardą Dijon i piecz jeszcze 5 min. wyjmij i odstaw do schłodzenia. 20 dkg pokrojonego w kostkę wędzonego boczku obrumień na patelni i przełóż na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Dużą cebulę posiekaj i smaż 15 min. aż zmięknie i zarumieni się. 20 dkg sera Gryuyer pokrój w kostkę. Roztrzep 40 ml śmietany z 3 jajami, solą i pieprzem. Na cieście rozłóż połowę sera, na nim rozłóż cebulę i boczek, przykryj resztą sera i zalej wszystko śmietaną z jajkami. Piecz45 min. w temp. 180 stopni aż masa się zetnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz