wtorek, 18 października 2016

Kluski francuskie wg Neli Rubinstein

Roztop w rondlu 6 dkg masła, wsyp pół  szklanki mąk, i wymieszaj trzepaczka do sosów.  Odstaw na bok i wlej 1 szklankę gorącej wody. Posól 1/2 łyżeczki soli i starannie wymieszaj trzepaczką.  dodawaj kolejno 3 jajka mieszając starannie trzepaczką aż masa wchłonie jajko.Odstaw ciasto aby odpoczęło na 15 min. W szerokim garnku zagotuj wodę, osól ją, zmniejsz ogrzewanie i kładź na  wodę kluseczki łyżeczką od herbaty moczoną w gorącej wodzie z garnka. Przykryj pokrywką i gdy kluseczki wypłyną na wierzch gotuj jeszcze 4 min. aż podwoją swoją objętość. Odcedź natychmiast i podawaj.


Na przykład z rosołem lub zupą pomidorową


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz