Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w półplasterki i zieloną paprykę pokrojoną w paseczki. Odłóż cebulę i paprykę na bok i usmaż na patelni pokrojone w plasterki 30 dkg pieczarek. Dopraw wszystko solą i pieprzem.
Rozgrzej na patelni 4 łyżki klarowanego masła i przysmaż szybko 50 dkg dużych krewetek bez skorupek i żyłek. Wlej 60 ml likieru Pernod lub Ricard, ostrożnie podpal i zostaw do zgaśnięcia płomienia.
Rozciągnij ciasto na pizzę na wysmarowana oliwą blachę zostawiając brzegi trochę grubsze. Zostaw na 10 min. aż podrośnie. Wyłóż na ciasto sos pomidorowy zimowy, rozłóż na nim cebulę, paprykę, pieczarki i krewetki.
Krewetki mogą być także mniejsze.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez 10 min. na najniższej półce.
Wyjmij pizzę i ułóż na niej pokrojona w plasterki bawolą mozarellę.
Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze 10 min. aż ser sie stopi.
Pokrój w plastry i podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz