czwartek, 29 września 2016

Mielone kotlety cielęce zapiekane z porami

W 200 ml bulionu cielęcego rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj sól, pieprz, bułkę tartą, posiekany koperek i jajko. Wymieszaj wszystko starannie i wyłóż do miski na 0,5 kg mielonego mięsa cielęcego. Wyrób starannie na jednolitą masę i wstaw do lodówki na 1 godz. Uformuj 6 kotletów,obtocz je w mące i smaż na maśle klarowanym do zrumienienia. 2 pory oczyść, opłucz starannie i ugotuj we rzącej, osolonej i ocukrzonej wodzie przez 20 min. Roztop w rondlu dwie łyżki klarowanego masła, dodaj dwie łyżki mąki i zasmaż ją. Wlej do rondla 250 ml mleka i wymieszaj starannie na sos. Dodaj do sosu 200 ml wody z gotowania porów, dopraw solą i pieprzem do smaku. Pory odcedź i wysusz w ręczniku papierowym. Makaron tagliatelle ugotuj wg przepisu i odcedź. Na półmisku ułóż kotlety, pory i makaron, oblej wszystko sosem, posyp tartym parmezanem i zapiekaj do zrumienienia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz