Górkę cielęcą opłucz, osusz w ręczniku papierowym, zesznuruj i włóż do marynaty zrobionej z 3 wyciśniętych przez praskę ząbków czosnku, soli, pieprzu i 3 łyżek oliwy. Zostaw w lodówce na 24 godz. Oczyść z marynaty i obsmaż mięso ze wszystkich stron. Ułóż na ruszcie i piecz w 160 stopniach podlewając masłem i ściekającym sosem aż mięso osiągnie temperaturę 75 stopni (wbij termometr w pieczeń). Zostaw w wyłączonym piekarniku na 15 min. Ugotuj w osolonej i ocukrzonej wodzie kalafior i odcedź go na sicie. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki klarowanego masła, zasmaż na nim 2 łyżki mąki. Rozprowadź zasmażkę kubkiem bulionu cielęcego i sosem spod pieczeni. Dodaj 100 ml śmietanki 30% i 3 łyżki utartego parmezanu. W naczyniu do zapiekania ułóż kalafior,na nim ułóż pokrojone w plastry mięso, oblej wszystko sosem i posyp tartym parmezanem. Zapiekaj do zrumienienia. Na patelni usmaż na klarowanym maśle 25 dkg pokrojonych w plasterki pieczarek,dopraw je solą i pieprzem Ułóż pieczarki na pieczeni i podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz