1/2 kg mrożonych małży opłucz i podduś w 250 ml białego wina. 3 ząbki czosnku podduś na oliwie. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone 1 kg podłużnych pomidorów. Przecedź małże i wino dodaj do garnka. Dodaj łyżeczkę cukru, dwie łyżki posiekanego oregano, posól i popieprz. Zestrugaj z cytryny kilka pasków skórki i dodaj do garnka. Gotuj sos 25 min. Dopraw do smaku, wyjmij skórkę cytrynową. Dodaj do sosu 20 dkg przegrzebków i 20 dkg krewetek tygrysich. Wymieszaj i gotuj kilka minut. Dodaj małże i umieść wszystko w naczyniu do zapiekania. posyp pokrojoną w kostkę fetą i 3 posiekanymi dymkami.
Zapiekaj 5 min. aż wierzch się zrumieni a krewetki i przegrzebki opieką. Skrop danie sokiem z cytryny i polej oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz