piątek, 12 sierpnia 2016

Tarta z krewetkami

Podłużne pomidory umyj, przetnij na pół i ułóż w naczyniu do zapiekania. Skrop je oliwą, posól, popieprz i posyp listkami oregano. Wstaw do nagrzanego do 110 stopni piekarnika i zapiekaj 1 godz.Gotowe ciasto francuskie rozwiń na blachę do pieczenia, przytnij krawędzie na szerokość 2 cm, pokłuj widelcem środek i piecz w nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem) przez 25 min ąż ciasto ładnie się zrumieni. Zeszklij na oliwie drobno pokrojoną cukrową cebulę i zostaw do ostygnięcia. Duży pęczek bazylii rozdrobnij w malakserze, dodaj 250 g sera mascarpone, 150 ml śmietany kremówki, 1 jajko, 1 żółtko sól i pieprz do smaku i wymieszaj wszystko w malakserze. Dodaj zeszkloną cebulę, wymieszaj i przełóż na upieczone ciasto. Na kremie ułóż upieczone pomidory i 30 dkg krewetek koktajlowych. 


Zapiekaj jeszcze 30 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz