czwartek, 18 sierpnia 2016

Leczo z wolnowaru

Na patelni rozgrzej oliwę. Cukrowa cebule pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj dwie czubate łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki i trochę wody, zagotuj. Około 1 kg mięsa, które lubisz (ja dałam 40 dkg pierwszej krzyżowej, 20 dkg kiełbasy wiejskiej i 20 dkg węgierskiego salami) pokrój na kawałki i dorzuć na patelnię. osól i podduś chwile. Przełóż zawartość patelni do wolnowaru, przykryj i nastaw program na High 4 godz. Na patelnię wrzuć pokrojony w kostkę wędzony boczek (10-20 dkg) podsmaż, dodaj druga pokrojoną w kostkę cukrową cebulę i smaż do zrumienienia cebuli. 75 dkg podłużnych pomidorów sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię.Smaż na dużym ogniu 10 min. i dodaj do wolnowaru. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej trzecią pokrojoną w kostkę cukrową cebule. 1 kg papryki oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w paski i wrzuć na patelnie. Duś na średnim ogniu aż papryka straci wygląd surowizny. 1 godz. przed końcem programu podgrzej paprykę i wrzuć do wolnowaru. Wymieszaj.



Po skończeniu programu dopraw do smaku.


Podawaj z gotowanymi ziemniakami  z pietruszką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz