2 bakłażany umyj, pozbaw ogonków, pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Przełóż do wolnowaru. 2 cukinie umyj, usuń ogonki i piętki, pokrój w kostkę i podsmaż na następnej porcji oliwy. Przełóż do wolnowaru. Rozgrzej następną porcje oliwy i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę cukrową.Dodaj 6 obranych i rozgniecionych płaskim nożem ząbków czosnku, smaż 2 min. na dużym ogniu. Wlej 200 ml białego wina,pogotuj chwilę, aż alkohol się ulotni. Dodaj 650 g obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę podłużnych pomidorów, dodaj pokrojony świeży tymianek i oregano oraz liść laurowy, gotuj kilka minut. Dopraw sola i pieprzem i dodaj do wolnowaru. Nastaw wolnowar na 3,5 godz na program High. 2 duże papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i uduś na oliwie krojąc paski. Dodaj do wolnowaru 30 min.przed końcem programu. Wrzuć posiekana natkę pietruszki.
Podawaj z gotowanymi kartoflami
lub ryżem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz