3 podłużne bakłażany umyj, pozbaw ogonków, przetnij głęboko, posyp solą i ułóż na sicie na 30 min. do obcieknięcia. Wyciśnij resztkę soku i obsmaż na gorącej oliwie ze wszystkich stron. Ułóż na papierowym ręczniku do obcieknięcia tłuszczu. Gdy wystygną wykrój ze środka część miąższu. Na patelni podsmaż dużą cebulę cukrową drobno posiekaną, posiekany miąższ bakłażanów, 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i 1 czerwoną paprykę, oczyszczoną z gniazd nasiennych i drobno pokrojoną. Posól i duś kilka minut. Wrzuć na patelnię 2 podłużne pomidory obrane ze skórki i drobno pokrojone, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżkę listków tymianku, łyżkę oregano i 2 łyżki płatków migdałowych. Dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Duś kilka minut, aż warzywa się dobrze przemacerują. Nadziewaj łyżką bakłażany i układaj w naczyniu do zapiekania. Ułóż wokół 2 pokrojone w plastry obrane ze skórki podłużne pomidory, posól, popieprz i skrop wszystko oliwą. Podlej białym winem.
Zapiekaj 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. Zostaw do ostudzenia i podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz