30 dkg podgrzybków oczyść, opłucz kilkakrotnie w ciepłej wodzie, wyłóż na sito do obcieknięcia. Na patelni rozgrzej klarowane masło, wrzuć na nią pokrojona w kostkę cukrową cebulę, smaż kilka minut aż cebula się zeszkli. Podgrzybki pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię. Smaż kilka minut na dużym ogniu aby odparować wodę. Zmniejsz ogień i smaż dalej aż grzyby zmiękną. Dopraw sola i pieprzem. 2 filety z dorsza skrop sokiem z cytryny i zostaw na 10 min. Opłucz starannie i wysusz w ręczniku papierowym. Obierz 4 ziemniaki, pokrój je w plasterki, zalej wrzątkiem, osól i gotuj 5 min. Odcedź, osącz i wyłóż na wysmarowane masłem klarowanym naczynie do zapiekania. Zapiekaj 5 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Wyjmij z piekarnika, ułóż na ziemniakach rybę, posól ją i ułóż na niej wiórki masła.
Wstaw do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i zapiekaj 5 min. Do podgrzybków dodaj pęczek posiekanego koperku i 200 ml śmietanki 30%, wymieszaj i zalej grzybami ryby. Zapiekaj 15 min. w temp. 180 stopni. Udekoruj koperkiem.
Podawaj z pieczonymi pomidorkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz