wtorek, 23 sierpnia 2016

Faszerowana papryka

2 cukrowe cebule zeszklij na oliwie, dodaj 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę i pęczek natki pietruszki drobno posiekany. Smaż wszystko kilka minut, ostudź. 1 kg mielonego mięsa wieprzowego dodaj do warzyw, dopraw solą i pieprzem, dodaj dwa rozkłócone jajka i wszystko dobrze wymieszaj (jeśli lubisz możesz dodać kubeczek ugotowanego ryżu). 5 średnich papryk (albo 4 duże papryki umyj, przekrój wzdłuż na pół) oczyść z gniazd nasiennych. Napełnij papryki mięsem i układaj na wysmarowanej oliwa blasze. Pomiędzy paprykami ułóż obrane ze skórki pomidory


lub przekrojone na pól pomidory bawole serce. Dopraw wszystko solą, pieprzem, skrop oliwą, podlej białym winem i bulionem i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 min. Zostaw na kilka minut w piekarniku, wyłóż na półmisek i podawaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz