niedziela, 7 sierpnia 2016

Mus malinowy

1/2 kg malin zmiksuj i przetrzyj przez sito. 1/3 przecieru wymieszaj z 3 łyżkami cukru pudru, likierem Cointreau do smaku i wstaw do lodówki. 2 białka umieść w garnku z grubym dnem, dodaj pół szklanki drobnego cukru, 1/4 łyżeczki winianu potasu i 25 ml soku z cytryny. Ubijaj mikserem na średnim ogniu aż masa zgęstnieje, zdejmij z ognia i ubijaj na najwyższych obrotach aż masa będzie sztywna. Wymieszaj ubijając z przetartymi malinami.  Ubij mikserem 1 szklankę śmietany kremówki z łyżka cukru pudru i 2 saszetkami zagęszczacza do śmietanki. Wymieszaj  śmietankę z malinami i białkiem. Przełóż do formy i wstaw do zamrażarki na całą noc. Wyjmij mus z formy na talerz, wypełnij środek świeżymi malinami, udekoruj listkami mięty i podawaj z przecierem z malin.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz