Kurczaka z wolnego wybiegu umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. 5 dkg masła zmiękcz w mikrofalówce, dodaj łyżkę oliwy, ubij na sos, dodaj wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, skórkę startą z cytryny i limonki, sok z połowy cytryny i limonki, łyżeczkę tymianku, sól i pieprz. Wymieszaj starannie i posmaruj sosem mięso kurczaka pod skórą. Ułóż kurczaka skórką do góry w naczyniu do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Sok z połowy cytryny i limonki wymieszaj z 2 łyżkami miodu i łyżką oliwy. Polej sokiem kurczaka, wstaw do piekarnika, piecz 30 min. polewając kilka razy sosem. Obróć kurczaka na drugą stronę i dopiekaj aż skok wypływający z udka będzie jasny.
Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatką pomidorową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz