Czerstwą ciabattę zalej 2 szklankami zimnej wody i zostaw do namoknięcia. 1 kg podłużnych pomidorów umyj, osusz i pokrój w sześciany. 2 zielone ogórki obierz ze skórki i pokrój tak samo. Czerwoną i zieloną paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w kwadraty.Wsyp warzywa do garnka z bułką, dodaj dwa obrane ząbki czosnku, 3 łyżki dobrej oliwy, 3 łyżki octu winnego, trochę soli i zmiksuj wszystko na gładką zupę. Wstaw do lodówki do wychłodzenia i dopraw solą i pieprzem według gustu. W miseczkach podaj usmażone na oliwie grzanki, drobno pokrojone: czerwona cebulę, zieloną paprykę i zielony ogórek. Wrzuć kilka kostek lodu i podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz